Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ιστορία επιβίωσης

Ο Ούτεκ ,ο  Εσκιμώος, διηγείται την ιστορία της 
επιβίωσης μέσω της φυσικής επιλογής:


«...στην Αρχή του Κόσμου υπήρχε πάνω στη γη μόνο μια Γυναίκα κι ένας Άνδρας.


Τίποτα άλλο δεν περπατούσε, ούτε πέταγε, ούτε κολυμπούσε στον κόσμο, ώσπου μια μέρα η Γυναίκα έσκαψε μια μεγάλη τρύπα στη γη κι άρχισε να ψαρεύει.
Ένα- ένα ψάρευε κι έβγαζε από την τρύπα όλα τα ζώα, και τελευταίο που έβγαλε το καριμπού.


                                               
Τότε ο Καϊλα, ο Θεός του Ουρανού, της είπε ότι το καριμπού ήταν το πιο χρήσιμο από όλα τα ζώα, γιατί αυτό θα βοηθούσε τον άνθρωπο να ζήσει.
Η Γυναίκα άφησε ελεύθερο το καριμπού και του είπε να περπατήσει στη γη και να πολλαπλασιαστεί και το καριμπού την άκουσε κι έκανε όπως είπε η γυναίκα.
Έτσι με τον καιρό η γη γέμισε καριμπού και τα παιδιά της Γυναίκας τα κυνηγούσαν και τρέφονταν καλά, ντύνονταν ζεστά και φτιάχναν τσαντήρια με το τομάρι τους, κι όλα χάρη στα καριμπού.
Τα παιδιά της Γυναίκας κυνηγούσαν μόνο τα μεγάλα και παχιά καριμπού, γιατί τα αδύναμα και μπασμένα δεν είχαν ούτε καλό κρέας, ούτε καλό δέρμα, ούτε καλή γούνα.
Κι έτσι μετά από λίγο καιρό έγινε να πληθήνουν τα αδύναμα και μπασμένα και τα δυνατά και παχιά να λιγοστέψουν.
Τα παιδιά της Γυναίκας το πρόσεξαν αυτό και πήγαν να διαμαρτυρηθούν.
Η Γυναίκα τότε μίλησε στον Καϊλα και του είπε:
΄΄ Δεν έκανες καλή δουλειά γιατί τα καριμπού γίνονται όλο και πιο αδύναμα και αρρωστιάρικα κι αν τα φάμε θα αρρωστήσουμε κι εμείς.΄΄
Ο Καϊλα την άκουσε και της είπε:΄΄την έκανα πολύ καλά τη δουλειά μου αλλά τώρα θα μιλήσω του Αμοράκ (το πνεύμα του λύκου)και θα του πω να μηνύσει στα παιδιά σου να τρώνε όλο τα μικρά κι αρρωστιάρικα καριμπού, για να μείνει στη γη και το χορτάρι για τα γερά και τα μεγάλα μόνο΄΄


                                                    
Έτσι κι έγινε και για αυτό ο λύκος και το καριμπού είναι μια και αυτή οντότητα γιατί το καριμπού τρέφει τον λύκο μα ο λύκος κρατά τα κοπάδια γερά και παχιά.»

           Απόσπασμα από το «Λύκοι, σας παρακαλώ μην κλαίτε»
                                           Φάρλεϋ Μόατ