Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Παιδικές αναμνήσεις!!

 
 
 
Καλημέρα σας παιδιά!!
 
Κάθε πρωί μια αγαπημένη θεία μας κρατούσε συντροφιά στα χρόνια της ξεγνοιασιάς.
 
Η Αντιγόνη Μεταξά (1905-16 Οκτωβρίου 1971) ήταν συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, καθώς και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, που έμεινε γνωστή ως η "Θεία Λένα".
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι, και υποκριτική τέχνη στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο. Αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια σ΄ αυτό διδάσκοντας απαγγελία και υποκριτική για πολλά χρόνια.
Το
1925 ανέλαβε πρωταγωνίστρια στο θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά, καθώς και στα "Διονύσια" του Αιμίλιου Βεάκη. Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, που λεγόταν "Το θέατρο του παιδιού", ή "Παιδικό θέατρο", που λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1941, ενώ από το 1938 άρχισε να εργάζεται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών ως τακτική συνεργάτρια και από το 1942 μέχρι το 1966 διευθύντρια της καθημερινής "Ώρας του Παιδιού". Πραγματοποίησε πολλές παιδικές εκπομπές με τίτλο "Η ώρα του παιδιού" χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "Θεία Λένα", το οποίο χρησιμοποίησε και στο συγγραφικό της έργο. Το 1967 συνέχισε στη τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ όπου το 1967 δημιούργησε το πρώτο ελληνικό παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
 
 
 
Μια ήρεμη γλυκιά φωνή που όλα τα παιδιά της γενιάς μου περιμέναμε να μας ταξιδέψει σε κόσμους
 
μαγικούς και παραμυθένιους όπως εκείνη ήξερε.
 
Η θεία Λένα ήταν η θεία όλης της Ελλάδας. Με εργαλείο την αγάπη για τα παιδιά, την φαντασία και την συνέπεια σε αυτό που ήξερε καλά να κάνει μας έστελνε ταξίδια στη χώρα της φαντασίας.
 
 
 
 
Η θεία Λένα τραγουδούσε, περνούσε μηνύματα αγάπης για τη ζωή, άνοιγε τους δρόμους της φαντασίας.
 
 
 
 
Υπέροχα πρωϊνά ξυπνήματα!!
Υπέροχα χρόνια!!
 
Ευχαριστούμε Θεία Λένα!!
Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας!!
 
@mare 2014
 Δεν υπάρχουν σχόλια: